

Historien om ett bergsankare
Från början var det tänkt som en överraskning säger Per Svalander då frågan ställs om hur historien med Klippfast började.
– Min svåger, Lars Andersson, hade köpt en ny båt och jag tänkte överraska honom med en smart bergskil eftersom han bor och har båten på Västkusten.
Per, som är en mångsysslare, gav sig ut i tillbehörsbutikerna på jakt efter något som skulle kunna tänkas fungera. Väl där förstod han snart att det inte existerade just det där smarta tillbehöret som han hade tänkt sig.
Eftersom han är utrustad med både verkstad och verktyg hade han snart en egen lösning på problemet och sände iväg en bergskil till Lars för att testa.
– Ja, tyvärr visade den sig inte fungera riktigt så väl som Per hade hoppats på. Men vi hade givit oss den på att hitta en lösning på problemet så vi började testa olika lösningar, berättar Lars.
Från Pers verkstad i Uppsala smiddes och svetsades ett stort antal varianter samman.
– Ganska snart stod det klart för oss att vi borde ha en lösning med flera ”fingrar” som man kunde expandera nere i en spricka berättar Lars och Per.
När den idén var född så var lösningen med en skruvfunktion för expansionen inte så avlägsen.
– Det föll sig naturligt att skruva så att den expanderade i sprickan. Vad vi däremot inte hade
räknat med var med vilken styrka den expanderade. Vi hade ju faktiskt gjort en liten domkraft säger Per.
Nu började man förstå att man gjort något som fler än Lars kunde ha nytta av. Per tillverkade en sista prototyp som fungerade som en provbänk för riktiga tester och presentationer.
Lars, som hade kontakt med Smögen Marin beslöt att presentera idén för dem. Jan Hansson, vd på Smögen Marin, såg genast potentialen i den konstiga grej som han presenterades för.
Jan Hansson förmedlade en kontakt med Plåt o laserteknik AB i Trollhättan som förde över idén till produktion och snart fanns en liten serie färdig.
Den första fråga som Lars och Per förstod skulle komma var om Klippfast skulle klara de påfrestningar

Per Svalander
som den skulle utsättas för. Tid bokades snabbt hos Autoliv i Vårgårda för drag- och rycktester (se film). Resultatet var övertygande och visade att materialen höll för de påfrestningar som bergsankaret skulle kunna utsättas för.
Provexemplar skickades också ut till fackpressen vilket resulterade i att Klippfast utsågs till ”Årets Rookie” av tidningen Praktiskt Båtägande. De såg de säkerhets- och miljömässiga fördelar Klippfast bar med sig.
Den utmärkelsen innebar en rejäl skjuts på den första riktiga båtmässan man deltog i, Båtmässan i Göteborg 2013. Intresset var större än beräknat och man sålde slut på alla Klippfast man hade i lager.
Många fick vänta ett bra tag på att få sina bergsankare levererade.
Sedan dess har försäljningen ständigt ökat i takt med att allt fler hanterar sina Klippfast ute på holmarna. Sedan 2014 finns Klippfast även i Norge och på Åland.
– Att ta idén från just bara en idé till vad det är idag har varit ett stort äventyr och vi får se vart det för oss säger Lars, som till vardags är grafisk formgivare.

Lars Andersson
– Just att vi inte har en bakgrund inom den marina industrin ser jag som en fördel säger Per, som i sin tur har en bakgrund inom teaterteknik och då främst som chef för Uppsala stadsteaters verkstad.
Att möta så många människor och få del av alla historier om hur komplicerat det är att lägga till med sin båt har varit fantastiskt intygar både Lars och Per.
Ett par som visade intresse för Klippfast hade ett eget knep när de närmade sig en holme.
– Vi har en stor kraftig katt ombord, berättade mannen. Katten avskyr egentligen att vara på sjön. Så fort vi närmar oss land skyndar han fram på fördäck med sin sele som han alltid har på sig ombord. Han står där och spanar mot land och då vi har några meter kvar så tar en rejält språng och landar på alla fyra.
– Sex kilo muskler som klöser sig fast är bättre än allt annat. Bara att hala in sig till land. Visserligen är er grej smart, men katten är bättre avslutar han.
– Ja, någon mekanisk katt har vi inte tänkt oss, men fortsätt att ha koll på oss så får vi se vad vi hittar på i framtiden säger Lars.